GooiseYogascholen.nl

Voor alle yogascholen in het Gooi

op zoek naar yogakleding, een yogamat op props? Klik hier

GooiseYogascholen.nl

Voor alle yogascholen in het Gooi

op zoek naar yogakleding, een yogamat op props? Klik hier

Critical alignment yoga / CAY

Wat is critical alignment yoga?

Met critical alignment yoga zorg je voor het juist uitlijnen van het lichaam en het gebruik van hulpmiddelen rugproblemen en strakgespannen spieren kan verhelpen. De yogastijl die hij beschrijft is gebaseerd op iyengar yoga: critical alignment yoga gebruikt dezelfde asana’s, ¬†maar houdt deze langer vast. Critical alignment yoga is echter ook ontwikkeld vanuit de relatie tussen bewegingsspieren, oppervlakkige spieren in ledematen, en houdingsspieren, dieper gelegen spieren rond de wervelkolom. Bewegingsspieren trekken snel strak, terwijl houdingsspieren vaak verslappen. Hierdoor komt er druk op botten te staan en gaan mensen verkeerd staan en lopen. Critical alignment yoga gaat dit tegen door de balans tussen deze twee spiergroepen te herstellen. De hulpmiddelen worden gebruikt ter ondersteuning, waardoor diepe ontspanning kan worden bereikt en de fysieke postuur verbetert.

Waarmee onderscheidt critical alignment yoga zich van andere yogastijlen?

Tijdens critical alignment yoga moet de bovenrug recht zijn. Dit verandert de asana’s en de overgangen tussen asana’s. Om deze reden worden er veel unieke hulpstukken, zoals een rubberen strip voor de bovenrug, gebruikt tijdens critical alignment yoga. Ook is de theorie achter critical alignment yoga anders: deze is gebaseerd op bewegingsketens, waardoor ook de samenwerking tussen lichaamsdelen van belang is voor asana’s.

Waar helpt critical alignment yoga bij?

Critical alignment yoga is een ontspannen yogasoort die zich vooral richt op de rug. Mensen met rugklachten kunnen veel baat hebben bij critical alignment yoga door de diepe spierontspanning en exacte uitlijning van het lichaam. Ook mensen met een slecht postuur en/of een kantoorbaan waarbij ze veel zitten kunnen klachten verminderen door critical alignment yoga.

Kies voor:

  • wat dikkere maar stevige mat

  • stripje

  • SOXS

  • warmere kleding/ laagjes