GooiseYogascholen.nl

Voor alle yogascholen in het Gooi

op zoek naar yogakleding, een yogamat op props? Klik hier

GooiseYogascholen.nl

Voor alle yogascholen in het Gooi

op zoek naar yogakleding, een yogamat op props? Klik hier

Restorative yoga

Vind je savasana, de ontspannende houding aan het einde van de yogales altijd het fijnste onderdeel van de les? Dan is restorative yoga, of restoratieve/herstellende yoga, echt wat voor jou. In een restorative yoga-les ligt de nadruk namelijk op het volledig ontspannen in een houding. Het lijkt hierin een beetje op yin yoga maar is toch duidelijk wat anders. 

 

Wat is restorative yoga?

Een van de belangrijkste kenmerken van restorative yoga is het gebruik van ‘props’: materialen zoals een (meditatie-) kussen, dekens, oogkussentjes of blokken. In elke houding zoek je naar een zo’n comfortabel mogelijke ondersteuning, zodat je je volledig kan overgeven aan de houding. Wanneer je in een houding bent, ligt de nadruk op het openen van het lichaam, niet op het stretchen van bepaalde gebieden. Je creëert met alle props een houding die helemaal past bij jouw lichaam. Eenzelfde houding zal er dus bij iedereen net even anders uitzien.

 

Restorative yoga is voor iedereen toegankelijk, juist omdat je de houdingen helemaal kan aanpassen naar jouw lichaam en situatie. De focus ligt op het aan activeren van de ‘relaxation response’: een proces in je lichaam waarbij je herstelt en heelt. Je blijft tussen de 3-20 minuten in een houding, afhankelijk van de houding en jouw lichaam. Restorative yoga is een mooie oefening in mindfulness in bewust stil-zijn.

De houdingen zijn net als de actieve vormen van yoga gebaseerd op achterover-buigingen, voorover-buigingen, twisten, zijwaartse strekkingen, omgekeerde houdingen en verschillende varianten op savasana.

Kies voor:

  • meditatiekussen, blok(en) en/of bolster
  • eventueel deken(s)
  • makkelijk zittende en warme kleding (laagjes)
  • eventueel yogasokken (Soxs)