GooiseYogascholen.nl

Voor alle yogascholen in het Gooi

op zoek naar yogakleding, een yogamat op props? Klik hier

GooiseYogascholen.nl

Voor alle yogascholen in het Gooi

op zoek naar yogakleding, een yogamat op props? Klik hier

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een van de meest voorkomende yogastijlen en wordt ook wel flow yoga genoemd. Het is een dynamische vorm in combinatie met je ademhaling. Je doet achter elkaar ‘een flow’ aan yogahoudingen op de beweging van je ademhaling. De oefeningen vloeien als het ware in elkaar over. Vinyasa betekent dan ook letterlijk ‘dingen in de juiste volgorde zetten’ en ‘verbinding van beweging en ademhaling’. Vinyasa yoga is een actieve vorm van yoga en valt daarom onder yang yoga. 

 

Vinyasa yoga stamt af van ashtanga yoga. Waar ashtanga yoga een vaste serie aan yogahoudingen kent en je hier niet van kan afwijken, is vinyasa yoga vrijer en er is meer ruimte voor creativiteit. Er is binnen deze yogastijl geen volgorde die je strikt moet volgen, waardoor de invulling elke keer anders is. De ene keer ligt de focus op je hele lichaam, de andere keer op armbalans en de andere keer weer op achteroverbuigingen. Maar de focus bij vinyasa yoga kan ook gebaseerd zijn op het moment van de dag of stand van de zon of de maan.

 

Een vinyasa yogales

Ga je naar een vinyasa yogales, verwacht dan een krachtige les waar je je lichaam echt aan het werk zet. Door de verschillende houdingen en de dynamische manier van bewegen, merk je dat je concentratie en focus nodig hebt. Vinyasa yoga versterkt hierdoor zowel je lichaam als je geest. Deze yogastijl gaat over:

  • Fysieke kracht
  • Flexibiliteit
  • Uithoudingsvermogen

Maar wat echt centraal staat, is de ademhaling. De meeste aanwijzingen die worden gegeven bij een vinyasales, gaan over de ademhaling. Bij welke beweging je inademt en welke beweging je uitademt. Dit klinkt lastig, maar je yogadocent vertelt precies hoe je ademt en na een tijdje merk je dat dit vanzelf gaat. Gedurende de les zorgt de yogadocent ervoor dat de houdingen zich opbouwen, zodat je goed wordt voorbereid op de zwaardere en moeilijkere houdingen.

Kies voor:

  • een mat met een goede grip, niet te dik 
  • eventueel een blok of riem
  • aansluitende kleding die goed blijft zitten en bij intensieve practice vochtregulerend